Téli rutin gégekanül kivétel után – recept:

Hozzávalók:

  • Inhalátor, amely 2,2 mikrométer nagyságra porlaszt Salvus vizet
  • Köhögtető gép, amely sóhajtásos és rezegtető funkcióval is működtethető
  • Akkumulátoros váladékszívógép
  • Vitaminok, sós orrspray, alkoholos váladékcsúsztató folyadékok
  • Száraz sót szétőrlő gép, sókuckóhoz
  • (Vészhelyzet esetére mindig legyen a táskádban egy ambuballon)

Használat: A fenti hozzávalókat minden nap többször használd egészséged megőrzéséhez vagy betegségből való gyors kilábaláshoz.

Délelőtt tíz óra van. Berendezem az iskola második emeleti férfi WC-jét légzésterápiás eszközeimmel. A nagyszünetben 20 perc áll rendelkezésemre, hogy Vincét inhaláljam, itassam, köhögtessem, váladékot szívjak és pisiltessem. Minden nap, ugyanaz a program, most már harmadik hónapja. Összetett, mégis rutinszerűen egyszerű az egész. Vince osztálytársai már meg sem kérdezik, hogy miért vagyok ott időnként a suliban. Valamikor bújócskázni megyünk szünetben, van, hogy lelkesen segítenek elindítani Vince légzésterápiás gépeit. Ma például, amíg inhaláltunk, mindenki beszökött a férfi WC-be pár percre és jót nevettünk.

Olyan hálás vagyok a férjemnek, hogy kikutatta ezeket a speciális eszközöket! Isten mérhetetlen nagy bölcsességgel látja el őt problémáink eszközigényeinek beszerzésében. Engem pedig abban erősít, hogy segít észrevenni Vince reakcióiban, hogy mikor melyik eszközre és hogyan van szüksége kisfiúnknak. Olyan csodás mindig rácsodálkozni Isten mérhetetlen nagy és finom, precíz tanítására.

“Mert mint leszáll az eső és a hó az égből, és oda vissza nem tér, hanem megöntözi a földet, és termővé gyümölcsözővé teszi azt, és magot ad a magvetőnek és kenyeret az éhezőnek: Így lesz az én beszédem, amely számból kimegy, nem tér hozzám üresen, hanem megcselekszi, amit akarok, és szerencsés lesz ott, ahová küldöttem.” Ézsaiás 55:10-11

Néha felsejlik korábbi életem egy-egy darabkája, amikor még multicégnél készültem a napi prezentációkra, beszállítókkal való egyeztetésekre. Valójában mind a két élet kivitelezhető programtervként, idegeskedésekkel. Mert hát tennivaló akad bőven a mostani életemben is. Van úgy, hogy a reggeli köhögtetés-inhalálás program mellett be kell még iktatnom Vince fél órás napi állítását, ha tudom, hogy este nem lesz rá idő. Olyankor 4:30-kor kelek, hogy minden teendő beleférjen és 8:20-ra beérjünk az iskolába. Ezért aztán egyáltalán nem szoktam meglepődni azon, hogy délelőtt tíz körül én már sokszor simán megeszek egy sült kolbászt káposztával, töltött almapaprikával. A mostani életemnek sok tanítása van, de az egyik legfontosabb, hogy hosszútávfutóként gondolkodjak. Előbbi életemet bármikor otthagyhattam volna, de a mostanit már nem lehet. A dolgozó női szív egy pillanat alatt semmivé válik, de az anyai szív örökké élni fog bennem. Ápolni kell hát!

Hosszútávfutásomra való berendezkedésemet barátnőm csak úgy fogalmazta meg, hogy állandóan limonádét készítek. Rájöttem, hogy mennyire igaza van!  Az életem körülményeiben sok a savanyú tény, de én mindig hozzákeverek egy kis mézet, reszelek bele gyömbért és morzsolok bele friss mentát. Méz tud lenni egy közös családi kiruccanás. Gyömbér tud lenni egy tíz éve elfeledett korcsolyázás újra átélése. Mentaként fog hatni, ha végre eljutok a sulis anyukákkal pingpongozni a Városligetbe vagy gyerekkori barátnőimmel elmegyünk karaokézni. De a limonádém legfontosabb összetevője a víz, amit Isten Igéje ad az én életemben. Imádom újra és újra átélni a hűsítő éltető erőt, amikor belekortyolok az Élet vizébe! Megtörténhet ez úgy, hogy hallgatok a YouTube-on egy prédikációt vagy belenézek a gyülekezet déli áhítatába a Facebook-on. De van úgy, hogy olvasom a Bibliát és megértek egy Igét kicsit más megvilágításban, vagy beszélgetek valakivel és a Szentlélek emlékeztet egy Fejezetre és egy Versre. A lényeg a kapcsolat! Isten mindig fogja a kezem, táplál a Szavával és ez nagy békességet ad!

“Ha szavaidat hallattad, én élveztem azokat; a te szavaid örömömre váltak nekem és szívemnek vigasságára; mert a te nevedről neveztetem oh Uram, Seregeknek Istene!” Jeremiás 15:16