Eszközök

Váladékszívó gép: Ezzel kell leszívni azt a váladékot, ami a gégekanülbe jön, ha nem tudja valaki kiköhögni. Ha nem szívjuk ki a váladékot a kanülből, akkor nem jut be levegő és fulladásveszély lesz. S hogy mi ez a váladék? Most olvasás közben nyílván van egy kis nyál a szádban, ugye? Nos ezt a nyálat naponta töbször lenyeled és újratermelődik. Egy gyermek egy nap átlagosan 8dl nyálat nyel le. A gégekanül megakadályozza, hogy ez a váladék a garatból a szájürebe menjen, a kanülön jön ki és ezért kell ott kiszívni, jobb esetben kiköhögni, hogy az ember levegőhöz jusson.

Sok fajta váladékszívó gép létezik. A legfontosabb az, hogy bárhova megyünk, legalább kettőnek kell nálunk lenni, hogy ha az egyik elromlik, akkor legyen biztonsági tartalék. Nekünk jelenleg öt váladékszívó gépünk van: egy ami 220V-ról megy, kettő ami akkumlátorral üzemeltethető, egy kézzel és egy lábbal működtethető verzió, arra az esetre, ha áramkimaradás lenne. Hmmm, emlékszem, hogy egyszer a szomszédnéninél éjszakáztunk a kanapén, mert áramkimaradás volt két napig és nem akartuk megvárni, hogy esetleg az akkumlátoros váladékszívó is lemerüljön.

Oxigén palack és Pulse Oximeter: Sok kórházat megjártunk már Vince születése óta, amikor Vince elkapott egy-egy megfázást. Sajnos ilyenkor izomgyengeségéből adódóan, nem tudott saját önerőből elég oxigént belélegezni és legyengült. 5 év után tavalyi kórházbakerülésünkkor nyílvánvalóvá vált, hogy annak ellenére, hogy Vincének jók az oxigén értékei, betegség idején kell neki otthon oxigén. Az oxigénpalackra reduktort illesztünk és az oxigént egy kis steril vízzel keverve egy kis csövön keresztül a gégekanülhöz csatlakoztatjuk. Ilyenkor persze még egy kis csipesz-szerű szerkezet nélkülözhetetlen, amelyet már kulcstartóként használunk, annyiszor kell, a neve: Pulz-Oxi mérő. Ezzel tudjuk a lábujjon mérni, hogy elegendő oxigént juttatunk-e be a tüdőbe.

Ambu-ballon: Ha valamiért légzési nehézsége lép fel, akkor a gégekanül leszívása után rácsatlakoztatom a kanül végéhez és ütemesen nyomást végzek a ballonon, hogy plusz levegőt adjak. Ez bármilyen vészhelyzetnél használható a végtelenségig, csak az nehezíti a feladatot, hogy ha Vince beteg lesz, akkor rettentő sok váladék jön a kanülből és ekkor tulajdonképpen a leszívások sűrűsége miatt lehetetlenség elegendő levegőt és megfelelő ütembe bejuttatni a tüdőbe. A befújt levegő ugyanis visszalöki a váladékot a tüdőbe, ami épp készül távozni.

Inhaláló: Ez egy olyan gép, ami a sós vizet szétporlasztaja és a kanülre helyezve belélegezhető. Kvázi olyan, mintha valaki a tengerparton sétálna és erősen fújna a szél. Olyan szelet képzelj, hogy séta közben ha megnyalod a szádat, akkor érzed a sós ízt. Azért használjuk, mert a váladékot, ami a kanülből jön, nem hagyja beszáradni és a sűrűbb részeket is sokkal könyebben lehet kiszívni használata után.

Köhögtető gép: Ez is arra szolgál, hogy a váladék könnyebben kijöjjön és ne pangjon a tüdőben. Olyan a működése, mint egy porszívónak, csak ez a gép nem csak szív, hanem fúj is. Egy olyan ingert vált ki ezzel, amely a rekeszizmot ingerli és köhögésre sarkal, ha van váladék a tüdőben. Ha nincs vagy kevés, akkor is hasznos, mert átmozgatja a tüdőt ill. a kevés váladékot is megmozgatja, hogy ne tapadjon le.

CPAP, lélegeztető gép: Szerencsére Vince oxigénértékei kíválóak ha nem náthás. De éjszakánként át kell járatni a tüdejét egy ún. CPAP géppel, amely azt biztosítja, hogy a tüdejét kinyitja jobban, mint amennyire ő saját maga tudná és ezáltal a belélegzett levegőből az oxigén jobban hasznosul. Ilyen jellegű gépet használnak azok is, akik éjszaka horkolnak, hogy az esetleges levegővétel kiamaradást áthidalják. Klasszikus lélegeztető gépre eddig nem volt szükségünk otthon, csak kórházi kórnyezetben egy-egy műtét során. Erről nincs tapasztalatom, de nagyon sok gyakotlati tanácsot olvashatsz a Facebook oldal Moms of Trach Babies Group zárt csoport oldalán.

Egyéb gépek: Az embernek sok-sok kreatív gondolatra van szüksége akkor, amikor olyan helyzetben van, amire nincs példa a környezetében. Teleshop-ban vásárolt hasizom fejlesztő övünket (persze nekem is és férjemnek is van egy kis pocakja, soha nem használtuk ezt a gépet funkciójának megfelelően) remekül lehet használni, ha Vince náthás. Rátesszük a mellkasára, hátára és rezegtetjük vele. A tüdejében a csillószörök el kezdenek rezegni, a váladék ennek megfelelően levállik és könnyebb utána kiszívni. Ehhez a procedúrához még az a rituálé is hozzátartozik, hogy Vincét rezegtetés közben fejjel lefelé tartom a lábamra fektetve, hogy amikor levállik a váladék, akkor az felfelé induljon el, a gége irányába.

Aztán van egy olyan szerkezetünk, amellyel a beszívás intenzitását tudjuk treníroztatni Vincével. Ez egy olyan gép, aminek a csövét ha megszívja, el kezdenek ugrálni a szerkentyűben lévő golyók. Minél erősebben szívja, annál nagyobb a bordaközi izmok mozgása és egyben trenírozása is. Természetesen a gépet nem a szájához, hanem a gégekanülhöz csatlakoztatjuk.

gepek

A gégekanülhöz kapcsolódó higiéniai eszközökről a Tisztítás és Csere menü alatt olvashatsz bővebben.