Mi a gégekanül?

Vince kisfiamnak születése után hat héttel gégemetszést végeztek, mert nem voltak jók az oxigénértékei önálló lélegzése során. Emlékszem, hogy miután visszahozták Őt az intenzív osztályra, teljesen le voltam bénulva, amikor megláttam egy fém kitüremkedő csövecskét a nyakán, melyet egy fehér szalaggal erősen a nyaka körül rögzítettek. Vince aludt, de egy nagyon erős szörcsögő hangot adott ki és nem értettem, hogy az ápolónő az ágy rögzítése után miért dug egy hosszú csövet Vince fémkütyüjébe és szív onnan ki váladékot. Borzasztó látvány volt, aztán közölték velem a második ilyen váladékszívás után, hogy majd én is megtanulom ezt szívni idővel. Emlékszem, le voltam bénulva, hogy ez nem csak a műtét utáni közvetlen procedúra, hanem ez most már így lesz mindig, hogy 2 percenként váladékot szívok kisfiam nyakánál egy morgó zajos géppel.

A fémkütyü hivatalos neve gégekanül (tracheostomy), amelyről most már tudom, hogy nagyon sok válfaja létezik. Szerencsére az évek alatt sikerült a fém verziótól megszabadulnunk és a mai napig a műanyag fajtáját használjuk (jelenleg Vince a Duratwix PED/no cuff verzióból az 5-ös méretűt használja). Ez a csövecske bemegy a légcsőbe az Ádám-csutka alatti részen és így lerövidíti a légutat. Ezért könnyebb vele lélegezni azoknak, akik valamilyen okból légzési gyengeségben szenvednek. A gégekanülre rá lehet csatlakoztatni mindenféle eszközt – beszédszelepet, köhögtető gépet stb., de ezekről részletesebben az Eszközök menüpontban olvashatsz.

angyi

Mielőtt kisfiam nem született meg, soha nem is hallottam a gégekanülről, tudtam, hogy élnek emberek valami eszközzel a nyakukba, ha nem tudnak lélegezni és láttam is olyan férfit, aki egy mikrofont fog a torkához és úgy tud beszélni, de a gégekanül szót soha nem hallottam és nem is tudtam, hogy ez mivel jár. Azért írom le tudatlanságomat, mert öt év alatt sok emberrel találkoztunk és ezerszer elmondtam már, hogy mit kell tudni a gégekanülről címszavakban mondjuk egy játszótéri kiruccanás vagy bolti bevásárlás közben. Amivel mindig zártam az ismertetőmet, az ez az egy mondat volt, miután láttam, hogy még mindig nem értik, hogy miről beszélek:

„Tudod Vince itt (és a nyakamra mutattam) veszi a levegőt és nem az orrán vagy a száján.” Ez mindig kijózanító volt és utána nagy csend következett.