„Tarts meg engem, Istenem, mert benned bízom!” Zsoltárok 16:1

Ismét kórházban vagyunk. Vincének gégetükrözése és egyéb kontrollvizsgálatai voltak. Szomorúan vonszolom magam reggel, és próbálom felfogni az orvosok által megállapított diagnózist, miszerint Vince bal hörgője semmit nem fejlődött a mellkasműtétje óta. Imádkozom, hogy Jézus vegye el tőlem a szomorúságot, mert nem kapok tőle levegőt, úgy érzem ismét kicsit belehalok. Hiába volt minden erőfeszítés? Hiába utaztunk napokat, hogy a kórházba érjünk. Hiába szenvedett el Vince minden tűszúrást, bordatörés utáni fájdalmat, és csöveket a testében. Hiába gyűjtöttünk adományokat a műtétre. Hiába táboroztunk hónapokig kórházi ágyakon. Jaj, sok minden hiábavalóságnak tűnik most.

img_4868Kiöntöm a bilisszék edényét a WC-be, és egyszer csak egy erős, tolakodó hang így szól: „Ágytálazni fogsz életed végéig!” Megáll a kezem. Érzem, hogy a szomorúság elérte a legbelsőmet. De egyszer csak vezetést kapok Jézustól és kinyílik a szemem! Ágytálazni? – kérdezem. Soha nem fogtam még a kezembe ágytálat! Amit most épp a kezemben tartok, az egy edény, ami nem az ágyhoz, hanem egy székhez tartozik. A szomorúság nyüszítve kirohan a mosdóból, mert érzi, hogy a boldogság mindjárt elkapja a grabancát, ha még egy pillanatig is itt marad. Tartom a kezemben a bilisszék edényét, és mosolygok. Rájövök ismét a színjátékra, amit a gonosz játszik velem. Hirtelen letépem magamról a képzeletbeli ápolónő ruhát, és kilépek a friss levegővel teli szabadba. Ujjongok, hogy megláthattam! Megláthattam, hogy hány és hány ilyen önmarcangoló gondolatot dédelgetek, amely nem hozzám tartozik.

„Ha pedig valakinek közületek nincsen bölcsessége, kérje Istentől, aki mindenkinek készségesen és szemrehányás nélkül adja, és megkapja.”Jakab 1:5

Sokszor felismertem már egy-egy ilyen helyzetet. Olyan ez, mint amikor hirtelen kicsit feljebbről néz az ember saját életére és meglátja a valódit. Azonban most egy újabb tapasztalattal is gazdagabb lettem. Meghallottam az ördög hangját. Most először volt ez olyan élesen egyértelmű, hogy éreztem a harc súlyát. A gonosznak tényleg egy célja van: hogy eltávolítson Istentől, aztán magamtól, aztán pedig másoktól. Legyek csak egyedül és érezzem, hogy nincs remény, és az élet helyett a halált válasszam.

„…mert én adok nektek szájat és bölcsességet, amelynek egyetlen ellenfeletek sem tud ellenállni vagy ellentmondani.”Lukács 21:15

img_4731De most bölcsességet kaptam, és nem is akárkitől, magától Istentől! Tudhatom, hogy van gonosz, és nem csak az én régi énem gondolataival küzdök, hanem van egy külső ellenség is. A régi gondolataimra korábban mindig elővettem a pozitív gondolkodásomat, és azt hittem, hogy az elég. Ilyenkor tudatosan mosolyogtam, megmozgattam minden követ, és leszerveztem mindent, amit emberileg lehetett. A jelenre koncentráltam, mantráztam pozitív mondatokat, hogy az elmémet helyrerakjam. De most már tudom, hogy ez csak ideiglenes gyógyír a régi rossz szokásaimra, régi önmarcangoló gondolataimra, és a múltban elszenvedett nehézségekre. Én azonban nem csatát akarok nyerni, hanem egy egész háborút. Ahhoz pedig más harcnemre van szükség! Isten naponta tanít, és megmutatja az ő fegyvertárát. Nem árul zsákbamacskát, és világosan leírja mit kell tennem! Olyan jó, hogy egyszerűen, szeretettel, és soha nem múló türelemmel tanítasz Drága Mennyei Atyám!

„Boldog ember az, aki a kísértésben kitart, mert miután megpróbáltatott, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr ígért az őt szeretőknek. Senki se mondja, amikor kísértésbe esik, hogy Isten kísért engem, mert Isten gonoszsággal nem kísérthető, ő maga pedig senkit sem kísért. Hanem mindenki kísértésbe esik, amikor vonja és csábítja tulajdon kívánsága. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig teljességre jutva halált nemz.”Jakab 1:12-15

Másnap aztán könnyedséggel ébredek a szívemben. Egy nap telt el, semmi nem változott a helyzetemben. Kórházi ágyban aludtam, tudom, hogy Vince hörgője nem fejlődött egy éjszaka alatt, ugyanúgy kiöntöm a bilisszék edényét, de mégis béke van a szívemben. Tudom, hogy Vince biztonságban van, bármilyen diagnózist is állítanak fel az orvosok. Teljes hitem van arról, hogy Jézus gondoskodik, és úgy teszi ezt, hogy minden részletre figyel. Ő nem ismeri a rövidtáv és hosszútáv fogalmát. Az Ő szótárában csak az Örök Élet szerepel.